Бачата

Бачата е музикална и танцова форма, която възниква по селата и в крайните градски квартали на Доминиканската Република.

Основна тема в Бачатата са романтичните истории, особено доминират историите за нещастна любов и тъга. Оригиналният термин, с които е бил наричан този жанр е бил „amargue” („горчивина” или „тъжна музика”), но после по-неутралния термин Бачата станал популярен.

Бачата произхожда от и е все още пряко свързана с пан латиноамериканския романтичен стил наречен Болеро. През годините е била повлияна от Меренге и различни латиноамерикански стилове музика, изпълнявани на китара.

Музиката е в такт 4/4. Най-характерния аспект на Бачата е използването на усилвател за акустична или електрическа китара, чийто звук е бил обработен с флангър, реверберация, ехо или комбинация от трите. Използването на арпеджо акорди за основа на мелодията е почти стандартно. Допълнителна китара, миксирана по-тихо може да бъде използвана за създаване на основен ритъм, въпреки че за това може да послужи и електрическа бас китара. Използването на барабани бонго с цел синкопиране или добавянето на акценти е характерно за Бачата. Солота на бонго в паузите между припевите са често срещани.

Произхождаща от латиноамериканската традиционна музика, изпълнявана на китара и в началото изпълнявана от певци и китаристи в евтините барове, Бачата се появява през 60те години.

Докато популярните радиостанции запълвали ефира с Меренге и Салса, изпълнителите на Бачата били принудени да развият своя система за продуциране и разпространение на тяхната музика. За разлика от Меренге, което се изпълнява от жени, Бачата се пее предимно от мъже като Луис Сегура.

Хуан Луис Гера печели награда Грами за своя албум „Бачата Роса” през 1992 година, като така предизвиква международното признание на този стил. Бачатата, която печели популярност е създадена с електрически инструменти и демонстрира майсторство в свиренето на китара. По-бърза е от предшествениците си и е много подходяща за танцуване. В последните години доминиканските телевизионни станции излъчват широко популярни състезания по Бачата.

По настоящем най-известната по света бачата група е Авентура. Други известни изпълнители са Антони Сантос, Ролин Родригез, Закариас Ферейра, Франк Рейес, Луис Варгас, Мончи и Александра, Анди Анди, Леонардо Паниагуа, Лос Торос Бенд и Джо Верас. Характерът на танцът се постига чрез чувствени движения в тялото и ханша.